Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka vasarā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām (salmoneloze, kampilobakterioze, pārtikas toksikoinfekcijas u. c.). Šī tendence ir cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu, nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu un karstā laika ietekmi uz baktēriju savairošanās ātrumu pārtikas produktos. Turklāt dažādu infekcijas slimību aktivizēšanās tika novērota pēc Covid-19 ierobežojošo pasākumu atcelšanas. 2022. gadā Latvijā tika reģistrēti 156 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, un 2023. gada pirmajā pusgadā reģistrēti jau 154 saslimšanas gadījumi.
Inficēšanās ar salmonelozi notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c.) vai ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem, kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, kā arī var inficēties kontakta ceļā, ja netiek ievērotas higiēnas normas.
Vasara ir laiks, kad īpaši uzmanīgiem jābūt pārtikas iegādē, gatavošanā un uzglabāšanā. Lai izvairītos no salmonelozes un citām akūtām zarnu infekcijām, ko izraisa neatbilstošos apstākļos pagatavota un uzglabāta pārtika, ir nepieciešams ievērot šādus nosacījumus:
- pārtikas produktus, kas ātri bojājas (gaļa, piens, zivis, olas un no tiem ražotie produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi kulinārijas produkti un gatavie salāti), iegādājieties vietās, kur tos uzglabā aukstuma vitrīnās vai ledusskapjos, kas aprīkoti ar termometru temperatūras režīma kontrolei;
- nelietojiet uzturā bojātus pārtikas produktus, kā arī pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš;
neļaujiet pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem (gatavos produktus uzglabājiet slēgtos traukos); - jēlproduktu apstrādes laikā izmantojiet tikai tam paredzētu dēlīti un nazi;
- pirms un pēc darba ar jēliem produktiem nomazgājiet galda virsmas un rokas;
- izvairieties no svaiga piena vai produktiem, kas pagatavoti no svaiga piena, lietojiet un dzeriet tikai pasterizētu vai vārītu pienu;
- uzmanieties no ledus lietošanas uzturā, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens;
- svarīgi ir rūpīgi nomazgāt augļus un dārzeņus, īpaši svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņus un augļus nomizojiet.
SPKC speciālisti aicina lietot uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti esat pārliecināti.
1,180 skatījumi