Salīdzinoši lētas pārtikas periods ir beidzies, intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” pauda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) direktore Ingūna Gulbe, prognozējot pārtikas cenu turpmāku pieaugumu.
“Lietuvā un Igaunijā cenu atšķirības starp veikaliem ir salīdzinoši mazas, bet mums atšķirības ir lielas, arī katrā veikalā mēs varam atrast dažāda cenu diapozona produktus. Tas daļēji ir saistīts ar to, ka Latvijā liela daļa iedzīvotāju ir ar minimāliem ienākumiem,” norādīja Gulbe.
Tas vairāk ir saistīts ar to, ka ir pieaugušas cenas vairākiem pārtikas pamatproduktiem – graudiem, eļļai, cukuram, ko izmantojam gan paši, gan uzņēmumi citu produktu ražošanā. Tāpat dārgāka kļūst gaļa un olas.
Pēc viņas teiktā, iedzīvotāju pirktspēja ir salīdzinoša zema, un Covid ir palielinājis nevienlīdzību starp iedzīvotāju grupām: “Starp tiem, kuri Covid dēļ necieta nemaz vai pat kuru dzīve kļuva labāka, un tiem, kuru dzīve ļoti pasliktinājās.”
“Ir cēlušās vairāku pārtikas pamatproduktu cenas, pārvadājumi ir kļuvuši dārgāki, visi ar Covid saistītie ierobežojumi uzliek ražotājam papildu pienākumus un izdevumus. Nav iespējams cerēt, ka cenu līmenis saglabāsies tāds, kāds tas ir pašlaik. Cenu kāpums būs,” sacīja LTVC direktore.
1,540 skatījumi